Tradicionalni septembrski izlet Čebelarskega društva Grosuplje - Čebelarsko društvo Grosuplje

Tradicionalni septembrski izlet Čebelarskega društva Grosuplje

Tradicionalni septembrski izlet Čebelarskega društva Grosuplje

Leto je okoli in ponovno so se člani ČD Grosuplje podali na izlet. Tradicionalno je prva sobota v septembru rezervirana za zanimiv, poučen in družaben izlet. Letos smo videli manjši del Dolenjske. Jutranjo kavico smo popili v neposredni bližini reke  Krke, ob sprehajalni poti Portoval, kjer  je na novo zgrajen čebelnjak. Lastnica čebelnjaka ga. Andreja Stankovič nam je povedala, da se je ukvarjalo  s čebelarstvom že več njenih rodov, sama pa se ukvarja s ponudbo zdravilne apiterapije,  izobraževanja čebelarjev in različnih delavnic in varstva za otroke.  Poleg masivno grajenega čebelnjaka iz lesa nas, je navdušil njen vrt, ki ima preko sto različnih medovitih rastlin.

Kavica in dobrodošlica ob vrtu

Pot nas je vodila skozi Novo mesto, kjer smo ogledali veduto mesta, to je niz hiš, ki se druga z drugo stikajo na strmini brega nad reko Krko, v ozadju pa jih krasi mogočni zvonik Kapiteljske cerkve. Peljali smo se po stari avtocesti za Brežice, kjer nas je čakal s soncem obsijan Šentjernej. Dobrodošlica gostitelja Janeza Selak  je bila v prepoznavnem verzu, ki je namenjen simbolu prepoznavnosti kraja, to je domačemu petelinu :

Lepšega kraja nej, ku je Šentjern,

lepšega tiča nej, ku je petjeln.

Janez nam je v pravi šentjernejščini  podrobno razložil zgodovino razvoja, pomembne dogodke in praznike kraja in način življenja in čutenja ljudi pod Gorjanci. Ogledali smo si njegovo veliko zbirko glasbil in zbirko petelinov iz vsega sveta. Presenetilo nas je vabilo v njegovo vinsko klet Otilija, kje smo okušali vina znanih šentjernejskih vinarjev. Ves čas nas je Janez duhovito in humorno navduševal s svojimi zgodbami o Šentjernejskih prigodah.

Vinska klet Otilija

Naši želodčki so postajali prazni in v ta namen smo se ustavili pred cistercijanskim  samostanom v Kostanjevici, v neposredni bližini Krakovskega pragozda. V senci hrastov vrste dob smo imeli obilen piknik in potem še strokovno predstavitev Galerije Kostanjevice in njene zgodovine.

V senci hrastov

Galerija in forma Viva

Pogledali smo si reprezentativno arkadno dvorišče, gotovo eno največjih v širšem srednjeevropskem prostoru in odpeljali le nekaj minut vožnje vstran do čudovitega Skansna Pleterje. Tudi tu nas je na mizi čakalo »dolenjsko poživilo«, cviček.