Prireditev ob 110 let ČD Grosuplje - Čebelarsko društvo Grosuplje

Prireditev ob 110 let ČD Grosuplje

Osnovna slika - Blog ČD Grosuplje

Prireditev ob 110 let ČD Grosuplje

110 let Čebelarskega društva Grosuplje

V soboto, 21. septembra 2019, je v dvorani Družbenega doma Grosuplje potekalo slovesno praznovanje ob 110-letnici Čebelarskega društva Grosuplje. Predsedniku Andreju Trontlju ter številnim članicam in članom Čebelarskega društva Grosuplje, ljubiteljem čebel, narave, zdravega okolja in slovenstva, so se na slovesnem praznovanju pridružili tudi gostje: predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč, podpredsednik Čebelarske zveze Slovenije Marko Alauf, predsednik Regijske čebelarske zveze Petra Pavla Glavarja Anton Koželj, direktorica zavoda Prijetno domače Maja Lampret ter predstavniki sosednjih čebelarskih društev: Krka in Zagradec, Stična, Škofljica, Ig, Dobrepolje, Straža-Dolenjske  Toplice in Trebnje.

Slovesnost je naznanila čebelarska himna, zbrane pa je nato nagovoril predsednik Čebelarskega društva Grosuplje Andrej Trontelj.

Dejal je, da se je v vseh teh letih zamenjalo kar nekaj generacij čebelarjev, število članov pa se je nekoliko povečalo. Danes se sicer živi drugače kot nekoč, saj so se ljudje včasih veliko več družili med seboj. Da bi to druženje čebelarjev, ki so jim skupna nit marljive čebelje družine, spodbudili tudi v novejšem času, so leta 1979 zgradili čebelarski dom na Spodnjem Blatu. Ta letos praznuje svojih častitljivih 40 let. Dom, na katerega smo zelo ponosni, saj predstavlja kulturni spomenik slovenskega čebelarstva, prihodnje leto dobi novo ostrešje. V pritličju doma je bar Čebelica, ki je primeren za prijetno druženje v lepi naravi in kjer si obiskovalci lahko ogledajo obnovljeno teriško jamo, ki se je še v prejšnjem stoletju uporabljala za predelavo lanu v predivo in za sušenje sadja.

Društvo  šteje 115 članov. V spomladanskem času organiziramo čistilno akcijo, s katero poskrbimo, da ostane dom lep in čist. Redno sodelujemo na prireditvah in dogodkih, kot so Grosuplje v jeseni, Ekotržnica, Tradicionalni slovenski zajtrk. Vsako drugo nedeljo v mesecu decembru v grosupeljski župnijski cerkvi skupaj z Župnijo Grosuplje organiziramo Ambroževo mašo za vse pokojne čebelarje, letos tudi za našega dolgoletnega predsednika Janeza Žnidaršiča. V okviru društva prav tako organiziramo strokovna predavanja, nakupe sladkorja, čebelarske izlete in strokovne posvete. Na martinovo imamo tradicionalno Martinovo sejo, ki je namenjena tudi praznovanju članov, ki so dopolnili jubilejnih 70, 80 ali več let.

S prapori obeležujemo pomembne dogodke ter dobro sodelujemo s sosednjimi društvi, z Regijsko čebelarsko zvezo Petra Pavla Glavarja ter z krovno organizacijo, Čebelarsko zvezo Slovenije. Pohvalimo se lahko tudi s svojo spletno stranjo http://cdgrosuplje.si/.

Predsednik Andrej Trontelj pa se je ob tej priložnosti spomnil tudi ustanovnega člana Franca Košaka, kateremu v čast podeljujemo bronasta, srebrna in zlata odličja. Kot je povedal, je bil uspešen velečebelar, ki je trgoval širom Evrope s čebelami in čebeljimi pridelki. Na njegovem posestvu, na katerem je tudi današnja mestna knjižnica, so potekali čebelarski tabori. Tja so prihajali čebelarji in čebelarke iz ožje in širše okolice na izobraževanje, trgovanje in druženje. Dejavnosti, ki jih ima društvo danes, pa so na nek način tudi poklon njihovim prednikom, hkrati z njimi nadaljujemo čebelarsko tradicijo, na katero smo lahko vsi ponosni. Svoj govor je sklenil z besedama: »Naj medi«.

»Naj medi« so Čebelarskemu društvu Grosuplje ob 110. obletnici čestitali tudi predsednik Regijske čebelarske zveze Petra Pavla Glavarja Anton Koželj ter podpredsednik in predsednik Čebelarske zveze Slovenije Marko Alauf in Boštjan Noč, ki sta tudi poudarila pomen slovenskih čebelarjev v svetu in Čebelarskemu društvu Grosuplje ob praznovanju 110. obletnice podelila častno diplomo Čebelarske zveze Slovenije.

Predsednik pobratenega Čebelarskega društva Straža–Dolenjske Toplice pa je Čebelarskemu društvu Grosuplje podaril spominsko sliko njihovega čebelarskega doma Podstenice.

Slovesno praznovanje so s pesmijo, glasbo in plesom obogatili Ženski pevski zbor Biser, Folklorna skupina KD sv. Mihaela Grosuplje ter učenki Glasbene šole Grosuplje Eva Čresnar in Katarina Zorec, pod mentorstvom prof. Polone Kopač Trontelj. Ob tej priložnosti pa so bila podeljena tudi priznanja zaslužnim čebelarjem.

Prireditev je povezoval David Kastelec. In naj zaključimo z eno izmed številnih lepih misli, ki so nas spremljale skozi celotno prireditev: »Čebelarstvo je v Sloveniji tradicionalna gospodarska dejavnost. Slovenci smo narod čebelarjev. Urejeni slovenski čebelnjaki, posajeni po naši deželi, predstavljajo spoštovanja vreden odnos čebelarjev do naše marljive kranjske čebele, ki je po razširjenosti druga v svetu in vodilna v Evropi. V tujini smo znani kot dežela odličnih čebelarjev, tuji obiskovalci pa so največkrat očarani nad lepo urejenimi čebelnjaki, saj takšnih ni mogoče videti nikjer drugje po svetu. Drobna, plemenita kranjska čebela od nekdaj predstavlja simbol marljivosti, od njene dejavnosti v naravi pa je še kako odvisno naše življenje. Zakoni, ki veljajo v čebeljih družinah, so lahko zgled za vse nas. Spoštovanje, pripadnost, odgovornost do lastnih in skupnih nalog so temelji za njihovo preživetje. In so temelji za preživetje narave. Prej ko bomo to spoznali tudi ljudje, večja je možnost, da rešimo ta naš svet

Jana Roštan in ČD Grosuplje

   PraporščakiDruzbeni dom 2Druzbeni dom 1Zbor BiserPevke Glasbenešole GrosupljeFolklora Sv. MihaelČastno priznanje ČZSDruženje-1Druženje